2010-10-09 JOANOT MARTORELL LLETRES I BATALLES

Documental amb motiu de l’Any Martorell. El reportatge, ‘Joanot i Tirant, lletres i batalles’, conta la vida i les experiències del més gran escriptor que ha donat la nostra terra i recorre els seus paisatges i escenaris, i trau a la llum els seus somnis i impulsos vitals, perquè Joanot Martorell era un cavaller que buscava l’acció directa, amb un caràcter bregós i lluitador i un poc milhomes, però també era un home d’una grandíssima cultura, un lector apassionat que va convertir totes les seues experiències i aventures, reals o imaginàries, en una novel.la total, en una obra d’una vitalitat extraordinària, el Tirant lo Blanc.

Per a l’elaboració d’ese documental, l’equip de DOSSIERS ha viatjat a Istanbul i ha recorregut les restes i els secrets de l’antiga Constantinoble. Hem descobert quin era i on estava el palau imperial que retrata Martorell, hem recorregut les muralles que foren testimoni de les batalles de Tirant contra els turcs, hem assistit a cerimònies ortodoxes com les que se celebraven a Santa Sofia i hem comprovat que a Constantinoble tot era i és possible perquè és una ciutat de desig, un mite.

Són diverses les teories sobre si Joanot Martorell va estar o no a Constantinoble, el que està clar és que va passar un any de la seua vida a Londres. Ací va descobrir un món de cavallers, de luxe i de duels i batalles que l’apassionava i totes les seues experiències les va traslladar al Tirant lo Blanc. Les aventures del jove cavaller bretó comencen al castell de Warwick que ens permet encara hui reviure l’època medieval. El castell de Harry Potter o de Robin Hood, va ser molts segles abans el castell del nostre cavaller Tirant lo Blanc i això ho voran en Dossiers.

Però este apassionant viatge per la vida del cavaller i escriptor Joanot Martorell també té paisatges més pròxims, la València del segle XV, Barcelona, Gandia, Murla, Xaló, Llíber…. A més, el reportatge aporta tots els documents que demostren que Joanot Martorell va nàixer a València l’any 1410, on va viure, quan va morir, on es conserva i qui va descobrir l’únic full manuscrit que hi ha del Tirant lo Blanc a tot el món. Els mostrem i fullegem per a vostés un des 3 únics exemplars que es conserven de la primera edició del Tirant publicada a València el 20 de novembre del 1490. Recreem els combats del millor cavaller de tots els temps, el Tirant lo Blanc, el protagonista del millor llibre del món segons Cervantes, perquè era un «tesoro de contentos y una mina de pasatiempos». I posen veu en este documental de DOSSIERS els més experts en la vida de Joanot Martorell i en la seua obra, estudiosos de diversos àmbits que han fet d’esta novel.la moderna escrita al segle XV la seua passió vital.

Categories: , , , ,

Related Article