2012-02 MEMÒRIES D´ALGÈRIA

Viatgem a Algèria per posar imatges als records dels valencians que un dia emigraren a aquell país per buscar una vida millor. Algèria era, per a ells, la terra promesa.
Un equip del programa ha estat a Alger i Orà, les dos ciutats que van acollir la pràctica totalitat d´estos emigrants des del 1830 fins al 1962. Un període de 132 anys, que començà amb la colonització francesa i acabà quan Algèria es proclamà independent, enguany fa mig segle.
A Alger el nostre equip s´ha endinsat en el cèntric barri de Bab-el-Oued, que va ser un poble valencià fins al 1962. Allà vivien la majoria dels emigrants provinents de la Marina, que portaren costums i tradicions. En este barri va nàixer un dialecte del valencià, el patuet, la llengua dels valencians d´Alger. També ha recorregut els carrers d´Orà, que era una «xicoteta Alacant durant la colonització francesa, i on fins i tot es plantaven fogueres per Sant Joan. Hui en dia les dos ciutats estan agermanades i mantenen vius molts llaços culturals i empresarials.

Categories: , , , , , , ,

Related Article