Constantí Llombart i el seu temps


Constantí Llombart, pseudònim de Carmel Navarro i Llombart (València, 1848-1893) va ser un dels escriptors més representatius en valencià del segle XIX i impulsor de la Renaixença, és a dir, de la represa social que la llengua i la literatura valenciana van experimentar a finals del dit segle. La seua obra va ser molt variada: estudis filològics, biografies i bibliografies històriques d’autors valencians, traduccions al castellà d’obres en català i gallec, epigrames, poesia, teatre i publicacions periòdiques.
Va destacar també per la seua activitat política republicana i pel seu valencianisme militant, que el dugué a ser un dels fundadors de l’associació patriòtica Lo Rat Penat en 1878, el primer intent d’aplegar valencianistes de totes les classes. Entre les seues obres, cal destacar la reedició del Diccionari Escrig, amb un assaig nou d’ortografia, “Los fills de la morta viva” i els poemas històrics “La copa d’argent” i “Lo Compromís de Casp”.
Ficha técnica:
GIÓN: Vicent Ortí, Maite Fernández, REALIZACIÓN: Víctor Martínez, IMAGEN: Fernando Martínez, Pedro Ruiz, MONTAJE: Carolina Ferrero, SONIDO: Vicent Pla. DOCUMENTACIÓN: Federico Segundo, FIGURACIÓN: Carlos L. Olano, AMBIENTACIÓN DE VESTUARIO: Maribel Peydró, Cornejo, MAQUILLAJE: Joan López, Rafi Herrera, LOCUCIÓN: Carles Person, VOCES EN OFF: Constantí Llombart es Abel Campos, Blasco Ibañez es Nel.lo Pellisser, Víctor Balaguer es Xavier García, General Prim es Iñaki Espeso, Ramón Cabrelles es Ferran Toledo. PRODUCCIÓN: Sylvia Marsal, Berta Albert, DIRECCIÓN: Ricardo Bellveser.

Categories: , , ,

Related Article