2013-05 EL TREN DELS ANGLESOS

La línia ferroviària que va unir Gandia i Alcoi es coneix com a tren dels anglesos perquè la va crear una companyia privada britànica. L’empresa anglesa també va construir el port de Gandia, que era territori britànic, i va aconseguir fer un gran negoci perquè exportava des del Regne Unit el carbó que desembarcava al port de la Safor i el transportava fins a les indústries alcoianes amb el seu ferrocarril. El tren té una enorme repercussió social i econòmica a la Safor i a les comarques del Comtat i l’Alcoià. On només hi havia tartanes i camins de terra arriba el modern ferrocarril i canvia l’estil de comunicar-se i de pensar dels veïns de l’interior de la Comunitat, aïllats fins aleshores.

El programa Dossiers de Canal 9 ha aconseguit el testimoni dels pocs ferroviaris que encara viuen i que van treballar en esta línia, que es va inaugurar el 1892 i es va tancar el 1969. L’equip del programa ha tornat amb ells a buscar les empremptes del ferrocarril. També voran imatges inèdites de les huit locomotores de vapor d’este tren, que feia el trajecte de la Safor al Comtat per un traçat idíl·lic que semblava infranquejable. Els vagons creuaven túnels i ponts pel barranc de l’Infern, serpentejant el Serpis al Racó del Duc en un dels paisatges de més bellesa de la Comunitat Valenciana. Creat, en principi, per a mercaderies, la gran demanda de transport de passatgers va fer que s’adaptaren vagons per als veïns d’estes comarques, que per primera vegada ixen del seu poble i coneixen la mar. Els alcoians converteixen Gandia en la seua platja. El tren feia parada a Gandia, Almoines, Beniarjó, Potries, Vilallonga, l’Orxa, Beniarrés, Gaianes, Muro, Cocentaina i Alcoi, i va crear una xàrcia econòmica i emocional que encara perdura en la memòria dels veïns d’estos pobles. La revolució industrial, el port i el turisme a Gandia, les fàbriques de paper, les almàsseres d’oli, les fàbriques de llum no s’entenen sense el tren que van fer els anglesos, una línia que, amb el temps, s’uniria a Muro amb la del Xitxarra, que era el tren que procedia de Villena i que ha acabat donant per a molts el nom de Xitxarra a este ferrocarril, escenari fins i tot de pel·lícules com ara del comte Dràcula, escenes que podran vore en este documental. Hui la ruta del tren és un paradís per a ciclistes i senderistes que passen per un camí on encara ressona la memòria de carbó del tren dels anglesos.

«El tren dels anglesos» és un reportatge de Santi Hernández i Miguel Ángel Jiménez, la producció de Sylvia Marsal, la realització de Víctor Martínez i la postproducció de Javier Cabrera.

Categories: , , , ,

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Related Article